Poekstrakcyjna śruta rzepakowa

Rzepak jest drugim po soi źródłem białka w żywieniu krów. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa zawiera ok. 35% białka ogólnego (sojowa – ok. 44–48 proc.)Śruta rzepakowa stanowi w pełni wartościowy komponent paszowy w żywieniu zwierząt gospodarskich. Jest stosowana głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu.

Rzepak zawiera więcej cennych aminokwasów - metioniny i cystyny - niż śruta sojowa.

Niewątpliwym atutem śruty rzepakowej jest jej niższa cena w stosunku do śruty sojowej.

Skład poekstrakcyjnej śruty rzepakowej

  • białko - 34–36%
  • tłuszcz surowy - 2–3%
  • fosfor - 1,2%
  • potas - 1,5%
  • wapń - 0,6%
  • sód - 0,02%
  • cynk i mangan - 74 mg / 1 kg
  • miedź - 7 mg / 1 kg

Śruta rzepakowa w żywieniu krów mlecznych do wydajności 20-25 kg mleka/dobę może samodzielnie zastąpić śrutę sojową. Przy wydajnościach większych niż 25 kg, zalecane jest komponowanie mieszanek śruty rzepakowej ze śrutą sojowa w stosunku 1:1.

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa

PHU Szymon Szczepaniak
Łąkie 67
62-068 Rostarzewo
(+48) 502 484 159


0,0416 s. | 13 SQL's